Aanmelden als nieuwe abonnee


JA! Ons bedrijf gaat ook meedoen aan en plastic bekers recyclen. 



Onze duurzame partners:

Logo Trinseo 2015 KLEINStyrolution 2013 kleinerLogo Stora Enso 2015 KLEINKing

Cupcare Company

Teugseweg 18
7418 AM  Deventer

Tel: 035-54 27 516
E-mail: info@bekerrecycling.nl


 

Kunststof draagtassen duurzamer dan papieren draagtassen

Uit onderzoek van TNO naar de milieubelasting van draagtassen blijkt dat papieren draagtassen slecht scoren. Op basis van een zogenaamde levenscyclus-analyse (LCA), waarmee de milieu-impact van een product vanaf de delving van grondstoffen tot vernietiging wordt gevolgd, is vastgesteld dat plastic tassen minder milieubelastend zijn dan papieren tassen. 
De bevindingen liggen in lijn met eerder uitgevoerde levenscyclusanalyses. Ook daarin werd vastgesteld dat draagtassen van plastic de laagste milieu-impact hebben.

Net zoals voor het gebruik van kunststof automatenbekers geldt dat hoe meer de draagtas wordt gebruikt, hoe duurzamer de tas wordt. Het tasje wordt nog milieuvriendelijker als deze gemaakt is van gerecycled materiaal en (opnieuw) gerecycled wordt.

In de materiaalstudie heeft TNO twintig verschillende draagtassen vergeleken. Dat betreft twaalf materialen die veel voorkomen in draagtassen, en drie verschillende formaten: de hemdtas (dun plastic tasje), de middelgrote tas en de big shopper.
In het onderzoek is de milieu-impact van de materialen onderzocht tijdens het productieproces, het logistieke proces, het daadwerkelijke gebruik en de afvalfase. Bij de hemdtas is er vanuit gegaan dat het eenmalig wordt gebruikt. Bij de middelgrote tas en de big shopper hebben de onderzoekers meermalig gebruik aangehouden.
Uit de materiaalstudie blijkt dat de milieu-impact bij middelgrote tassen het laagst is als ze zijn gemaakt van de kunststofmaterialen PET, gerecycled LDPE en LDPE. Bij big shoppers hebben de tassen van gerecycled PP, PP en PET de laagste milieu-impact. Hemdtassen met de laagste milieu-impact worden gemaakt van HDPE en bioplastics. Tassen die worden gemaakt van gerecycled materiaal, hebben een lagere milieu-impact dan als ze van nieuw materiaal worden gemaakt.

Lees meer over het onderzoek op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).