Vraag en Antwoord
Retour zamelt momenteel uitsluitend de polystyreen drinkbekers in. Deze bekers worden het meest gebruikt in en met koffieautomaten en zijn zeer duurzaam als ze gerecycled worden.
Een automatendrinkbeker van polystyreen herkent u aan het volgende beeldmerk op de bodem van het bekertje:
Kunststof wordt nu voor een groot deel uit het bedrijfsafval gefilterd. Kunststofverwerkers kunnen polystyreen echter zeer lastig van andere kunststoffen scheiden dus dat gebeurt in de praktijk nauwelijks. De bekers worden dan dus uiteindelijk verbrand, wat wel energie oplevert maar bij lange na niet opweegt tegen het hergebruik van de drinkbekers.
Het uitgangspunt van Retour is dat de drinkbekers als zuivere stroom polystyreen door de recyclaar wordt verwerkt. Omdat dit een gesloten systeem is kunnen we een bijna 100% garantie bieden dat de drinkbekers ook daadwerkelijk worden gerecycled in nuttige gebruiksproducten.
In hoofdstuk 14 van het
Landelijk Afvalbeheer Plan 2 (LAP2) wordt in paragraaf 14.4 de afvalscheiding door bedrijven belicht. In deze paragraaf is de Richtlijn ‘Redelijkerwijs afval scheiden door bedrijven’ opgenomen waarin wordt aangegeven dat bedrijven die 500 drinkbekers per week gebruiken deze bekers moeten inzamelen en laten recyclen.
Omdat het hier om een richtlijn gaat zijn bedrijven niet per definitie verplicht om bij een verbruik van minimaal 500 drinkbekers per week maatregelen voor inzameling te treffen. Wel kan een dergelijk verplichting worden opgenomen in een vergunning op grond van bijvoorbeeld de Wet Milieubeheer.
Ja, het gebruik van de gewaarmerkte inzamelzak is verplicht. De inzamelactiviteiten worden betaald uit de opbrengst van de verkoop van inzamelzakken.
De kostprijs van de inzamelzak is een optelsom van de inkoopprijs van de zak en het aandeel in de operationele kosten van Retour. Hoe lager de operationele kosten worden, bijvoorbeeld door aanvullende financiering, hoe lager de abonnementskosten en de prijs van de inzamelzak zullen zijn.
U kunt de zakken bestellen via het bestelformulier op de
homepage (linksboven). De zakken worden verkocht op rol van 10 stuks. De zakken worden geleverd door de transporteur bij het volgende ophaalmoment.
De chauffeur haalt de zakken los op, van een bij voorkeur vaste opslaglocatie. De zakken kunnen indien gewenst buiten het pand worden opgeslagen, als de locatie maar toegankelijk is voor de chauffeur. Houd er rekening mee dat de zakken kunnen lekken als ze omvallen. Lever de zakken a.u.b. niet aan in een rolcontainer; de transporteur beschikt niet over kraak/persauto's die containers kunnen kantelen, ook mogen de chauffeurs op grond van de ARBO-regelgeving de zakken niet uit containers tillen.
We zamelen geen dozen met koffiebekers (meer) in. Dit besluit is ondermeer genomen omdat de verwerking van de dozen met drinkbekers meer tijd -en dus meer geld- kost dan de verwerking van zakken.
Er gaan ongeveer 1.100 drinkbekers in een inzamelzak. Klik voor informatie over het aantal drinkbekers dat in de inzamelbakken past
hier.
Bij de ontwikkeling van het Retoursysteem is vanuit het oogpunt van (noodzakelijke) kostenbesparing en beperking van de milieubelasting gekeken naar de inzamelsystematiek. Om ervoor te zorgen dat voor alle abonnees gelijke inzameluitgangspunten geleden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het transport en de recycling efficiënt verloopt is gekozen voor één maat inzamelzak (80 x 110 cm, 110 liter).
Als u de ophaalfrequentie wilt wijzigen dan kunt u dat doorgeven via het
contactformulier of via info@bekerrecycling.nl.
Op verzoek worden overzichten met het aantal ingezamelde drinkbekers verstrekt.
Uit efficiencyoverwegingen is gekozen voor één standaard inzamelzak van 80 x 110 cm. Deze zak past in de meeste bekerinzamelsystemen. Als de inzamelsystemen die u gebruikt verouderd zijn of u om andere redenen nieuwe systemen wilt aanschaffen, zie dan het antwoord op de volgende vraag.
U kunt als abonnee inzamelsystemen bij ons bestellen. Klik voor informatie over de inzamelbakken
hier. Kartonnen bekerinzamelbakjes voor op het bureau zijn voor abonnees tot maximaal 100 stuks kosteloos.
U kunt via het
rekenmodel op de website eenvoudig een schatting maken van de kosten van inzameling op jaarbasis. Het rekenmodel geeft tevens aan wat de corresponderende CO
2-besparing is die door deelname wordt gerealiseerd, afgezet tegen een equivalent aan autokilometers, kubieke meter gas en KWh elektriciteit.
Na een bestelling van inzamelzakken, inzamelbakken of andere producten ontvangt u een factuur van de transporteur. Ook de transportkosten worden door de transporteur(s) rechtstreeks aan de abonnee gefactureerd, zodat u periodiek één (verzamel)factuur ontvangt.
De transportkosten vertegenwoordigden bijna 75% van de totale kosten van inzameling. Door het transport uit te besteden aan meerdere partijen ontstaat marktwerking waardoor deze kosten naar verwachting lager worden. Daarnaast worden de transportkosten inzichtelijker voor de abonnee en kan de abonnee kosten besparen -en de CO
2 uitstoot beperken- door het aantal transporten te verlagen voor zover dat uit hygiënisch oogpunt verantwoord kan.
Als uw bedrijf ervoor kiest om de inzamelzakken of -bakken door de transporteur te laten afleveren dan vindt facturatie eveneens door de transporteur plaats.
Martens Logistiek voert in opdracht van Retour het transport van de inzamelzakken uit. Als u zakken bestelt en ervoor kiest om de inzamelzakken bij de eerstvolgende ophaling mee te laten nemen dan worden de kosten van de zakken gefactureerd door Martens Logistiek. De mogelijkheid bestaat ook dat Martens Logistiek andere bestellingen aan abonnees factureert.
Het abonnement kan op elk moment worden opgezegd, met een opzegtermijn van vier weken. Vanaf de gewenste opzegdatum worden de bekers dan niet meer opgehaald. Houd er rekening mee dat na afloop van het abonnement nog wel kosten in rekening kunnen worden gebracht voor het ophalen van bekers vóór de opzegdatum of ritten die kort daarna op verzoek van de abonnee hebben plaatsgevonden.
De milieubelasting van een beker hangt af van de manier waarop je ermee omgaat. De manier van afwassen, het wel of niet recyclen en of je voor elk kopje thee of koffie een nieuwe beker neemt, hebben invloed op de uiteindelijke milieu-impact. Het is nog niet duidelijk hoeveel verschil het maakt voor het milieu of je drinkt uit een wegwerpbekertjes van plastic (polystyreen), papier (met een laagje plastic of bioplastic) of een afwasbare mok of beker. Wel zijn er milieuvriendelijke tips voor ieder kopje op zich.
Een onafhankelijke website die dit onderwerp belicht is de website van
Milieu Centraal.
Helaas wekken veel leveranciers van ‘biologisch afbreekbare’ drinkbekers ten onrechte de indruk dat deze bekers vanzelf oplossen/composteren. In de praktijk is dat echter onmogelijk.
Biologisch afbreekbare drinkbekers zijn om de volgende redenen (nog) niet duurzaam:
- De bekers kunnen niet worden gerecycled;
- Het composteren van de bekers kan alleen industrieel en vereist zeer veel ruimte waardoor het feitelijk composteren niet loont/niet mogelijk is;
- Het produceren van biologisch afbreekbare bekers heeft een hogere CO
2 footprint dan kunststof drinkbekers;
- De productie van biologisch afbreekbare bekers tast schaarse voedselbronnen aan (land-use).
Zie voor meer informatie hierover de rubriek
Studies en onderzoek.
Onafhankelijke informatie vindt u ook op de
website van MilieuCentraal.
Ja, er is ondermeer een
inzamelcartoon die aangeeft hoe medewerkers eenvoudig kunnen inzamelen. Deze cartoon kan eventueel in een personeelsblad worden gepubliceerd. Ook het verdelen van de inzamelbakjes voor op het bureau geeft aandacht aan de inzameling.
We bieden een aantal gerecyclede promotie- of gebruiksartikelen aan. De promotieartikelen, zoals een gerecyclede liniaal, kunnen door abonnees kosteloos of tegen een geringe vergoeding worden besteld via de e-mail.
Overige vragen
We onderzoeken de mogelijkheden om gefaseerd andere verpakkingen in te zamelen zoals PP-drinkbekers, kartonnen drinkbekers, blikjes en inktcartridges en –toners. Ook de inzameling van papier en karton wordt onderzocht.
Retour zamelt zelf niet meer in België in, wel haalt één van onze partners nog drinkbekers in België op. Voor informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat.
Uitgebreide informatie over de voordelen van kunststof verpakkingen leest u op de website van
brancheorganisatie VMK Verpakkingen.
Kunststof verpakkingen zorgen ondermeer voor het behoud van grondstoffen, bescherming van producten en levensmiddelen en voor materiaalbesparing.
De inzamelactiviteiten worden mede mogelijk gemaakt door een groot aantal bedrijven. Deze bedrijven worden Ketenpartners genoemd. Ketenpartners zijn niet alleen drankautomatenleveranciers en (automaten-) drinkbekerfabrikanten / leveranciers of grondstofleveranciers, maar kunnen ook schoonmaakbedrijven of afvaltransporteurs zijn.
Een overzicht van de Ketenpartners vindt u
hier.
Retour hoeft als faciliterende organisatie niet zelf te beschikken over een VIHB-registratie (conform Besluit inzamelen afvalstoffen (BIA)). Het feitelijke transport wordt uitgevoerd door een transporteur en de recycling door een recyclingbedrijf. Beide bedrijven beschikken over een VIHB-registratie.